Traseul tematic despre natura parcului Sub Arini intitulat Cunoaște Natura din jurul tău are amplasate pe parcursul său 5 panouri informative localizate în zone cu caracteristici diferite ale vegetației și prezintă în mare câte un tip diferit de habitat.

Fiecărui tip de habitat prezentat îi corespund anumite specii, iar șansele de a le observa în zonele respective sunt mai mari decât în restul parcului. Deși aceste 5 zone nu reprezintă habitate distincte în adevăratul sens al termenului, ele conțin particularități ale acestora într-o formă miniaturală și ne ajută să ne formăm o idee despre cum ar arăta aceste cadre naturale în afara parcului.

Astfel, primul panou, amplasat chiar la intrarea în parc dinspre strada Școala de Înot prezintă specii caracteristice zonelor deschise de câmp și habitatelor de pajiste. Desigur, panourile conțin și informații despre specii ubicviste, care pot fi prezente pretutindeni în parc, cum ar fi castanul, arbore decorativ care poate fi întâlnit în mai multe zone. Specii precum ghionoaia verde (Picus viridis) preferă însă acest tip de habitat de pajiște penajul lor oferindu-le camuflaj pentru acesta, iar sursa lor principală de hrană furnicile, construiesc mușuroaie tot în astfel de zone.

Cel de-al doilea panou, situat pe malul pârâului Trinkbach pune în lumină vegetația de luncă și speciile pe care avem șansa mai mare de a le vedea în această zonă. Elementul central al panoului este arinul (Alnus glutinosa), o specie reprezentativă pentru luncă, dar mai ales simbolică pentru parcul nostru, care își are numele de la acest arbore.

Al treilea panou se află în zona cea mai amenajată din parc, din preajma parcului cu trandafiri și a alpinetului care copiază în miniatură un habitat de stâncărie. Aici putem întâlni și o parte din arborii exotici din parc despre care putem afla câteva informații succinte de pe panou, împreună cu alte specii mai generaliste.

Continuând plimbarea de-a lungul pârâului pe aleea neasfaltată de sub podul mare pietonal de lângă Bolta Rece, ajungem la cel de-al patrulea panou care prezintă informații despre habitatul pădurilor de foioase având ca element central stejarul (Qurequs robur) și speciile asociate cu prezența acestui arbore. 

Ultimul panoul al traseului, aflat la distanța cea mai mare față de restul, este amplasat pe digul din dreptul aleii Călăreților de unde începe valea propriu-zisă din Valea Aurie. Acesta aduce informații despre zonele umede, caracteristice prin prezența stufului, papurei și a rogozului și a reprezentanților din lumea animalelor care preferă astfel de habitate.

Panou 1

Panou 2

Panou 3

Panou 4

Panou 5