În prezent aricii din România (și din estul Europei) sunt recunoscuți ca făcând parte dintr-o altă specie față de cea întâlnită în vestul europei (Erinaceus europaeus) , numită din această cauză Erinaceus roumanicus.
Din punct de vedere taxonomic, a fost considerată pentru o perioadă o subspecie de E. europaeus, iar mai târziu o subspecie de E. concolor. Începând cu anii 90, a fost considerată o specie separată, în urma unor noi studii genetice și morfologice, cu cinci subspecii – E. roumanicus roumanicus, E. roumanicus bolkayi, E. roumanicus drozdovskii, E. roumanicus nesiotes și E. roumanicus pallidu.o.
Ariciul este activ de obicei noaptea și își petrece cea mai mare parte a zilei dormind într-o gaură din pământ sau ascunși sub ierburi, arbuști și pietre. De obicei, acesta se hrănește pe o rază de 200 – 300 m în jurul cuibului, iar aceasta este raza lui de acasă, dar uneori acoperă distanța de câțiva kilometri. Aceste mamifere sunt destul de frecvente în mediile urbane (de exemplu, în grădini, parcuri și curți, pădurea orașului, zona de picnic și cimitire.)
Descriere
Ariciul este un mamifer mic care aparține ordinului insectivorelor, având o lungime a corpului de până la 33 de cm. Greutatea variază de la 800-1200g, în dependență de specie. Ei au membre mici și puternice, membrele posterioare fiind puțin mai mari și musculoase ca cele anterioare. Membrele au câte 5 degete, unde primul și ultimul deget sunt mai mici în comparație cu celelalte degete și nu au gheare. Au niște ochi mici și o ureche externă slab dezvoltată. Au un bot mic și ascuțit, cu o acuitate olfactivă foarte dezvoltată. Partea dorsală și laterală a corpului este acoperită cu niște ace lungi și ascuțite, alcătuite din cheratină și având o lungime de 10-20 de mm.
Hrana
Anterior clasificați în ordinul Insectivora, aricii sunt totuși mamifere omnivore. Ei mănâncă insecte, melci, broaște, șerpi, ouă de păsări, hoituri de animale, ciuperci, rădăcini ale unor ierburi, fructe de pădure, pepeni verzi și pepeni galbeni.
Deși aricii nu sunt într-atât de agili pentru a prinde șoareci, știu însă foarte bine cum să le găsească cuiburile și să le distrugă. Este de remarcat că aricii, din cauza sensibilității lor scăzute la otrăvuri, pot mânca chiar și insecte otrăvitoare.
Aricii au un oarecare grad de imunitate naturală împotriva muşcăturilor şerpilor veninoşi, la noi în ţară fiind cei mai mari duşmani ai viperelor. Secretul constă într-o proteină din musculatura lor, denumită erinacină. S-a constatat că aricii pot rezista la o doză de până la 5 grame de cianură de potasiu, o cantitate uriaşă pentru un animal de talia ariciului.
Hibernarea
Ariciul este unul dintre animalele care îşi petrec iarna hibernând. Înainte de hibernare, care începe de obicei din luna octombrie (sau chiar septembrie, dacă toamna s-a dovedit aspră în anul respectiv), ajunge să-şi dubleze greutatea prin acumulări de grăsime.
Încă din perioada verii mănâncă în exces pentru a intra în condiţia optimă care să-i permită să hiberneze până în lunile martie-aprilie, când redevine activ. Hibernarea are loc într-o vizuină subternă, la adăpost de gerul şi viscolele iernii. Culcuşul ariciului este întotdeauna căptuşit cu un strat gros de frunze uscate, cu rol izolator. Vizuina sa este deosebit de curată, ariciul fiind un iubitor de curăţenie. Atunci când intra în starea de hibernare profundă, toate funcţiile fiziologice ale organismului său îşi încetinesc considerabil ritmul.
Reproducerea
Împerecherea are loc în lunile aprilie-mai, iar gestaţia la aricii româneşti este de 25-28 zile. Rezultatele apar sub forma a 2-7 pui, care nu depăşesc 5 cm lungime, cu corpurile acoperite de peri fini şi moi, care se vor transforma ulterior în ţepii caracteristici.
La mai puţin de o lună de la venirea lor pe lume, puii încep să exploreze împrejurimile, urmându-şi mama în peregrinările ei. La trei luni sunt independenţi, dar vor deveni maturi sexual abia peste un an de zile.
Bibliografie
- Pavlović I, Savić B. Helminth fauna of the northern white-breasted hedgehog (Erinaceus roumanicus) in Serbia. J Parasit Dis. 2017;41(2):605–606. doi:10.1007/s12639-016-0854-6
- https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_white-breasted_hedgehog
- *https://authenticmagazin.com/lumea-necuvantatoarelor/ariciul-sfatuitorul-lui-dumnezeu-este-un-semn-bun-daca-o-familie-de-arici-se-stabileste-pe-langa-casa-ta/