Gaița mai este poreclită și ”străjerul pădurilor” prin faptul ca la observarea vreunui pericol în preajmă ea alarmează întreaga zonă prin sunetele pe care le face. Însuși denumirea științifică Garrulus, înseamna gălăgios, iar glandarius provine de la ghindă, hrana preferată de gaiță.
Gaița este un bun imitator al unor sunete din natură. Dacă s-a întâmplat să auziți strigătele unei păsări de pradă, cel mai des ale unui șorecar, dar dacă vă uitați pe cer nu zbura vreunul, cel mai probabil în apropiere era o gaiță care se juca cu simțurile voastre acustice. Uneori, gaița poate fi auzită mieunând asemeni unei pisici.
Gaița trăiește în zonele cu pădure deasă, în special stejar, dar și păduri cu alte foioase sau conifere. De asemenea, poate fi găsita și în parcurile cu arbori sau grădini. Este un membru mai mic al familiei Corvide, lungimea corpului de 32-35 cm, anvergura de 54-58 cm, masa corporala medie de 170 g. Culoare maroniu-rozalie, cu creștet dungat alb-negru, târtița albă, coada neagră și „mustața” neagră. La această specie nu există dimorfism sexual, adică masculul și femela seamană foarte mult. Au o dietă variată, de la ghinde și alte semințe la fructe, nevertebrate, ouă, pui de pasăre și mamifere mici. In salbăticie, longevitatea medie este de patru ani.
Menționam mai sus ca ghidele sunt sursa preferată de hrană a gaițelor. Aceasta este un adevărat ”colecționar” de ghinde, pe care de multe ori le ascunde fie prin scorburi fie direct în pământ. Iar din cauza impresionantei colecții adunate, de cele mai multe ori nu reusește să le consume pe toate pe care le-a adunat. În felul acesta, din ghindele îngropate vor crește noi stejari. De fapt, ele sunt un contribuitor principal în expansiunea arealurilor de stejar (Quercus robur), o singură gaiță reușind într-un an să ”planteze” peste o mie de ghinde. Unele observații asupra speciei vorbesc și de distanța mare pe care o gaiță transportă ghinda, uneori ajungând chiar la 20 km.
Făcând parte din familia Corvidelor, ea posedă inteligența pentru care acestea sunt recunoscute. Prin depozitarea hranei, demonstrează abilitatea de a face planuri pentru viitor.