Năpârca sau șarpele de sticlă, cum mai este denumită, este o specie de șopârlă, apodă – adică fără membre, motiv pentru care poate fi ușor confundată cu un șarpe. Este singura specie de șopârlă fără membre din România i poate ajunge la o lungime de până la 50 de cm.
Năpârca are ochii cu pleoape mobile, corpul acoperit dorsal și ventral cu solzi netezi, cu luciu de smalț, mai mari pe spate și pe abdomen. Coada este de două ori mai lungă decât restul corpului. Coloritul dorsal este arămiu, brun – cenușiu sau albăstrui – cenușiu, uneori cu o linie neagră ventral. Destul de frecvent pe spate pot apărea pete sau puncte albastre. Abdomenul este negru sau cenușiu- închis. Coloritul ne poate ajuta să facem diferența între exemplarele observate, și anume: la femele predomină culoarea brună, juvenilii sunt mai aurii, iar masculii au pete albăstrui.
Distribuție:
Specia este prezentă în toate țările Europei, mai puțin în regiunile reci din nord și Irlanda.
Mediu de viață și biologia speciei :
Năpârca trăiește în locuri însorite, suficient de umede, de la liziera pădurilor, în livezi, pășuni etc. Se găsește izolat. Poate fi observat în general dimineața și spre seară, sau pe ploaie, după o perioadă secetoasă. Hibernează în găuri sau la rădăcina arborilor.
Hrana constă în principal din limacși și râme.
Reproducerea la năpârcă se desfășoară în luna mai, masculul imobilizând femela în timpul acuplării, mușcând-o de ceafă. Este o specie ovovivipară; în iulie – august se nasc 5 – 26 de pui cu o lungime de 8 – 9 cm.
Hibernarea începe din luna octombrie și pot hiberna uneori în grupuri de mai multe exemplare. Își începe activitatea din luna martie, în funcție de cât de devreme se încălzește vremea. Specia năpârlește de mai multe ori pe an și poate trăi până la 46 de ani.
Este o specie lentă, care nu mușcă pentru a se apăra. Totuși, ca să se apere în caz că e prinsă, ea își poate desprinde coada de corp, fenomen denumit autotomie.
Legislație.
În România, specia este protejată prin Legea Nr. 13 din 1993, prin care România ratifică Convenția de la Berna (Anexa III) și prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări ulterioare (Anexa IV B), fiind considerată o specie de interes național ce necesită o protecție strictă.
Bibliografie:
-
Fuhn I. E. (1960): Amphibia. In: Fauna R.P.R., Vol. XIV, Fasc. 1, Ed. Academiei R.P.R., Bucureşti.
-
Fuhn, I.E. (1969): Broaște, șerpi, șopârle. Ed. Ştiinţifică, Bucureşti.
-
Ceirans A., (2004): Reptiles in sub-boreal forests of Eastern Europe: patterns of forest type preferences and habitat use in Anguis fragilis, Zootoca vivipara and Natrix natrix. Herpetozoa 17: (1/2): 65-74.
- https://fieldherpingromania.wordpress.com/2017/01/01/sarpele-de-sticla-anguis-colchica/
- http://herpetolife.ro/naparca-anguis-colchica/