Este o pasăre care aparține familiei ciocârliilor (Alaudidae) adică este tot o păsăre cântătoare. Mai este cunoscută și sub numele de ciocârlia moțată datorită penajului din creștetul capului, ridicat ca o creastă. Termenul din denumirea științifică –cristata– se referă la același aspect și înseamnă – crestat.
Ciocârlanul este destul de asemănător cu Ciocârlia de câmp (Alauda arvensis), având aproximativ aceleași dimensiuni, doar că este puțin mai îndesat.
El se poate recunoaște ușor după moțul de pene din mijlocul capului. Penajul pe partea dorsala este crem cu linii cafenii, iar pe partea ventrala este mai deschis, tinde spre alb, pieptul și părțile laterale sunt roscate. Are ciocul ascuțit, de culoare crem, picioarele galbene-portocalii, irisul maroniu. Corpul are lungimea de 17 cm, greutatea este de 30-45 g iar deschiderea aripilor de 28-34 cm.
Ciocârlanul poate fi observat în spații deschise, pe marginea șoselelor, pe câmpurile din jurul satelor. Iarna pot fi văzuti cârduri mici zburând în căutarea hranei. Este o pasăre predominant insectivora dar fiind o specie sedentară, iarna consuma și semințe.
Ciocârlanul obișnuiește să cânte în timpul zborului la altitudini de 30 până la 60 metri dar și atunci când stă pe sol. Zboară în sus fluturând drept sau în linii elicoidale, apoi coboară plutind încet. Spre deosebire ciorcârlan, ruda sa apropiata, ciorcârlia de câmp, cântă și în ascensiune.
Perioada de împerechere este în lunile aprilie-iunie. Ciocârlanul construiește cuibul pe pamânt, ascuns în ierburi. Femela depune 4-6 ouă albe sau gălbui cu pete gri-maronii, pe care le clocește două săptămâni împreuna cu masculul, schimbând între ei. Uneori sunt crescute și trei serii de pui pe an. Puii la început sunt acoperiti cu puf și sunt hrăniți de părinți cu larve de insecte. Destul de repede, după 10 zile ei sar din cuib, iar după 20 de zile încep sa zboare.
Longevitatea medie în libertate este de șase ani.