Denumirea științifică –Phylloscopus – a genului, provine din termenul phyllo = frunză + scopus = examinator, căutător, deoarece acest gen include specii care își petrec o mare parte din timpul lor hrănindu-se în arbori „examinând frunzele”. Denumirea speciei trochilus semnifică o pasăre mică de pădure sau o pasăre riverană menționată de Aristotel, identificată ulterior de autori cu ochiul-boului (Troglodytes troglodytes). Denumirea populară de pitulicea fluierătoare arată că această pitulice are un cântec deosebit, un fluierat fin, plăcut.
Pitulicea fluierătoare este cea mai frecventă specie de pitulice de la noi. Ea face parte din ordinul Passeriformes și familia Sylviidae, adică este o pasăre cântătoare.
Penajul are un colorit verde-gălbui pal, cu nuanțe mai închise pe spate și mai deschise pe piept și pe burtă. Ca semn distinctiv se observă o sprânceană de culoare gălbui deasupra ochilor. Ciocul și picioarele sunt maronii gălbui. Lungimea corpului 11 cm, anvergura aripilor de 22 cm iar greutatea maximă este de 10g.
Preferă pădurile mixte, de foioase, parcurile, grădinile, terenurile umede, crângurile și zonele cu arbuști. Hrana este alcătuită în principal din insectele din frunzisul copacilor. Dar pe lângă, se hrănește cu moluste, păianjeni, fructe din livezi, insecte, fructe de pădure, boabe, larve, viermi, gândaci și altele. Își face cuibul cu mare grija, din muschi, fire de iarba uscata si il ascunde în arbusti, arbori mici sau cele mai dese tufișuri. În perioada mai-iunie, femela depune patru pana la șapte ouă pe care le cloceste timp de 14 zile. Apoi ies puii care sunt hrăniți de părinți cu insecte și larve. Aceștia sunt acoperiti cu puf gri închis pe spate și cap și cenușiu pe burta. Pitulicea fluierătoare crește o singura serie de pui pe an.
Cântecul ei este delicat și dulce, doar în perioada de împerechere sau când este speriată emite sunete mai puternice. De asemenea, obișnuiește să-și ridice aripile în forma de evantai.
Pitulicea fluierătoare trăiește aproximativ 12 ani.
Pitulicea fluierătoare este o pasăre migratoare care sosește la noi în luna aprilie și pleacă în luna octombrie către zona mediteraneana, nordul Africii și sudul Asiei.
Bibliografie:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Pitulice_fluier%C4%83toare
- https://www.chettusia.com/ro/birds/pitulice-fluieratoare-phylloscopus-trochilus
- https://destepti.ro/pasarea-pitulicea-fluieratoare-phylloscopus-trochilus