Specie de broască de talie mare, cu o lungime a corpului de 8 – 13 cm. Pupila este orizontală, botul destul de scurt și rotund. De cele mai multe ori are un colorit maro, maro-gri cu pete negre. Pe partea dorsală a corpului, pielea prezintă tuberculi verucoși de diferite mărimi, care elimină o secreție iritantă. Pe partea ventrală a corpului, tegumentul este granulos.
Broasca râioasă brună nu prezintă saci vocali. Masculii sunt mult mai mici ca femelele. În perioada de reproducere, pe degetele membrelor anterioare pot fi observați niște tuberculi numiți calozități nupțiale. Cu ajutorul lor masculii se prind de corpul femelei, formând un amplex.
Broasca râioasă brună are un areal de distribuție destul de larg, fiind întâlnită în nord- vestul Africii, Europa și Asia temperată până în Sahalin și chiar Japonia. Poate ajunge până la înălțimea de 2200 de metri în Alpi sau chiar 3.000 de metri în Tibet.
În România poate fi întâlnită în special în centrul și nord – vestul țării.
Este o specie terestră fiind întâlnită atât în regiunile nelocuite cât și în habitate antropice. Se găsește frecvent în păduri, câmpii, culturi, grădini, parcuri etc. Pe timpul zilei stă ascunsă în galerii subterane, crăpături, sub pietre, trunchiuri de copac etc. După apusul soarelui iese după hrană. În perioada de reproducere sau în timpul ploilor când soarele este acoperit de nori, broasca râioasă brună are o activitate diurnă
Se hrănește cu nevertebrate ca insecte, miriapode, păianjeni, melci, râme, gândaci.
Mascul și femelă în amplex
Perioada de reproducere începe la sfârșitul lunii martie, începutul lui aprilie, timp în care devine acvatică. Masculii se prind de spatele femelei și nu o eliberează până când aceasta depune ponta. Ouăle de culoare neagră, sunt depuse pe plante și au formă de șirag de mărgele. Un astfel de cordon poate avea lungimea chiar și de 7 metri. Larvele tinere au culoarea neagră și se dezvoltă în 2 – 3 luni.
Larvă de Bufo bufo (mormoloc)
Bibliografie:
- Fuhn I. E. (1960): Amphibia. In: Fauna R.P.R., Vol. XIV, Fasc. 1, Ed. Academiei R.P.R., Bucureşti.
- Fuhn, I.E. (1969): Broaște, șerpi, șopârle. Ed. Ştiinţifică, Bucureşti.
- Iftime A., (2005): Reptilia. In: Botnariuc & Tatole (eds): Cartea Roşie a Vertebratelor din România, Ed. Acad. Române, București.