
Croitorul stejarului Cerambyx cerdo
Este printre cele mai mari coleoptere din Europa (2.5 – 5.5 cm lungime). Corpul alungit, robust, antene foarte lungi (mai lungi decât corpul la masculi și ajungând până la vârful elitrei la femelă). Larvele acestei specii se dezvoltă în lemnul viu de stejar, dar și în alte specii de arbori precum castanul sau nucul (în sudul Europei). Nu zboară pe distanţe mari, adulţii rar îndepărtându-se mai mult de 500 de metri de arborele lor. Preferă arbori mari, bătrâni, solitari, expuși la soare, din ecosisteme forestiere naturale sau seminaturale, din pășuni cu arbori rari sau din medii antropizate (parcuri urbane). Arborii ocupaţi de specie pot fi recunoscuţi și după galeriile de emergenţă ale adulţilor, ce prezintă deschideri mari și ovale, iar cele recente au porţiunea ce străbate scoarţa de nuanţă roșcată.

Rădașca Lucanus cervus
Rădașca este un gândac de specie de dimensiune mare, la care masculii pot ajunge până la 8-10 cm. Femelele sunt mai mici, uneori de doar 2 cm. Corpul alungit, masiv, de culoare neagră sau brun închis, cu luciu mat în special la femele, iar în cazul masculului, mandibulele și elitrele (aripile chitinizate, cu rol protector) de culoare brun-castanie. Specia prezintă un accentuat dimorfism sexual. La masculi capul este masiv, cu mandibulele foarte bine dezvoltate, lungi și ramificate cu aspectul unor coarne de cerb. Este considerată specie polifagă, ce se dezvoltă în lemnul putred (aflat sub nivelul solului) al multor specii de foioase, dar preferă quercineele (stejar, gorun, cer, gârniță). Poate fi întâlnit în păduri de foioase cât și în zone deschise cu arbori izolaţi sau cu garduri vii, în grădini urbane și suburbane, parcuri, pășuni împădurite, oriunde există o sursă suficientă de lemn mort.
Cărăbuș de mai Melolontha melolontha
Cunoscut sub denumirea de “cărăbuș de mai”, este de culoare castanie sau neagră, cu elitre dure. Apare pe la începutul lunii mai și se hrănește cu frunzele arborilor