Este o specie larg răspândită atât în Europa cât și în Asia, fiind în general sedentară. Totuși prezintă și efective migratoare, cu precădere în centrul, estul și vestul Asiei, efective ce migrează în sudul Europei, sud-vestul și sud-estul Asiei. Specia lipsește complet din regiunea Pensinsulei Scandinave. Preferă habitatele agricole, cu pâlcuri de copaci cu frunze căzătoare, cu precădere plopi sau copaci cu coronament bogat, unde își pot instala coloniile.
Cioara de semănătură trăiește în jur de 15-20 de ani. Cea mai în vârstă cioară care a fost descoperită în sălbăticie avea 22 de ani. In captivitate poate trăi chiar și 70 de ani. Credința populară că cioara trăiește 200-300 de ani este doar un mit.
Masculul nu se deosebește de femelă, penajul fiind complet negru, ciocul de culoare albă cu gușă albă și fruntea neagră proeminente. Ciocul este puternic pentru a putea sparge coaja nucilor sau a altor fructe. Penele de pe piept și abdomen coboară până la nivelul încheieturii superioare a piciorului. Se deosebește de cioara neagră (Corvus corone) și de corb (Corvus corax) prin dimensiunea mai mică și ciocul de culoare albă. Lungimea corpului este de 47-49 cm, iar anvergura aripilor este de 81-94 cm, cu masa corporală de 337-531 g.
Ciorile de semănătură sunt păsări extrem de gregare și sunt, în general, văzute în stoluri de diferite dimensiuni. Masculii și femelele fac perechi pe toată durata vieții lor și rămân împreună în stol. Seara, păsările se adună adesea la stolul lor înainte de a se deplasa spre locurile de înoptare. Stolurile cresc ca mărime în toamnă, cu diferite grupuri care se alătură stolurilor, adesea în număr foarte mare și câteodată și în compania stăncuțelor.
În perioada de cuibărit cioara de semănătură este o specie protejată în toate țările membre UE. În România, nu pot fi vânate în perioada 31 ianuarie – 31 august. Iar în perioada de cuibări, păsările nu pot fi deranjate sub nici o formă.
În ultimii ani, numărul ciorilor de semănătură din orașe a crescut. Însă acest fapt nu înseamnă că populația la nivel național a crescut. Doar la nivel european s-a constatat o mică creștere.
Cioara de semănătură este un element foarte important în ecologie, pentru că, în cuiburile construite de aceasta specie, cuibăresc și alte specii de păsări care nu-și construiesc propriul cuib. Unele dintre aceste specii, precum Ciuful de pădure (Asio otus), Vânturelul de seară (Falco vespertinus) și Vânturelul roșu (Falco tinnunculus), fiind chiar protejate de lege și depind de cuiburile ciorii de semănătură.
Profesorul Dan Stănescu le-a observat perioade îndelungate comportamentul. Organizarea lor socială este foarte interesanta, se pare că în fiecare colonie există un lider iar colonia este străjuită de santinele. În fața unui pericol ele zboară smucit, pentru a da alarma în colonie. Dacă atacatorul e la distanță mai mare, santinelele doar ridică aripile, fără să zboare.
În articolul acesta sunt mai multe detalii despre studiile domnului profesor asupra ciorilor dar și o comparație între ciori și porumbei. Deși cei din urmă lasă la fel de multă mizerie în urma, ei sunt chiar îndrăgiți de oameni, în comparație cu ciorile.
Acest lucru are de-a face desigur și cu simbolistica și mitologia din spatele ambelor specii. Pe când porumbelul este vazut ca un mesager al păcii, cioara este considerată simbolul morții, cel mai probabil din cauza culorii negre. Fiind un reprezentant al corvidelor, cioara de semănătură surprinde și ea prin inteligența remarcabilă.
În captivitate s-au făcut observații asupra speciei și s-a constatat că are o memorie remarcabilă. De asemenea, este capabilă să folosească unelte sau să modifice unele obiecte pt a le folosi ca unelte. Pentru a primi hrana a învățat să evite unele capcane și s-a constatat ca are noținea flotabilității într-unul dintre experimente. Pentru a primi recompensa aflată într-un tub, așezată pe o plută mică, cioara a știut ca adăugând pietre îbn vasul cu apă, nivelul apei din tub crește și ridică pluta. Astfel a reușit să aducă pluta cu recompensa până la un nivel al tubului de unde îi era accesibilă. În unele situații cioara de semănătură lucrează foarte bine în echipă cu alți reprezentanți ai speciei.
Bibliografie:
http://www.zoo.ro/cioara-de-semanatura