Arion vulgaris sau Arion lusitanicus, cunoscut mai curând sub denumirea populară de limax spaniol este una din cele mai frecvente și dăunătoare specii de limacși alături de limaxul cenușiu (Arion hortensis) și melcul de grădină (Deroceras reticulatum). O altă denumire sub care mai este cunoscut limaxul spaniol este limaxul ucigaș, deoarece acesta se hrănește chiar și cu limacșii mai slabi, fiind o specie extrem de rezistentă.
Limaxul spaniol este un limax subțire, cu lungimea cuprinsă între 70 și 120 mm. Nu are nervură și culoarea poate varia între maro-roșcat și portocaliu viu. Exemplarele tinere prezintă variații mai mari de culoare și au, de cele mai multe ori, câte o dungă laterală, pe fiecare din cele două părți. Mucusul este portocaliu sau incolor pal. Acest mucus, precum și plantele deteriorate constituie principalele semne de prezență a limaxului pe plantație. Prezența efectivă se poate observa mai ales dupa ploaie sau în perioadele cu umiditate crescută, precum dimineața și seara.
Habitatele pe care le preferă limaxul spaniol sunt cele perturbate de activitatea umană, însă acesta se adaptează foarte bine chiar și în mediile naturale.
Specia are un ciclu anual de viață. Adulții sunt prezenți în timpul verii și, ulterior, în general, mor toamna târziu. Fiecare limax adult depune până la 400 ouă în sol. Limaxul spaniol este o specie hermafrodită, adică are capacitatea de a se autofecunda, ceea ce înseamnă că un singur exemplar poate începe singur o nouă populație de limacși.
Exemplarele tinere eclozează în același an și rezistă de-a lungul iernii. Primăvara devreme aceștia pot provoca primele pagube, dar hrănirea și mobilitatea maximă are loc în timpul verii. La sfârșitul verii, aceștia ajung la maturitate sexuala si se pot reproduce.
Limaxul spaniol își are denumirea locului de unde provine, și anume Peninsula Iberică. Este o specie extrem de invazivă și s-a raspîndit foarte rapid aproape în toată Europa, în ultimii 30 de ani, prin intermediul comerțului de plante, sub formă de ouă, ingropate în pământul din ghivecele acestora. La sfărșitul deceniului trecut, limaxul spaniol s-a aflat pe lista de dezbateri a Agentiei Europene de Mediu, ca fiind una din problemele grave ale Terrei, deoarece constituia o amenințare de temut la adresa ecosistemului.
Limaxul spaniol a devenit o problemă atât în locurile în care a fost introdus accidental, cât și unde este nativ. El ocupă aceeași nișă ecologică cu ceilalți limacși dar adaptarea la un mediu mai uscat, unde alte specii nu rezistă, l-a facut să devină o problemă.
Recent s-a observat și o încrucișare a speciei invazive cu specia indigenă de Arion ater iar descendenții rezultați sunt mult mai rezistenți la îngheț în regiunile nordice.
Bibliografie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_slug
https://axcela.ro /arion-vulgaris-limaxul-ucigas/