Ortopterele (Orthoptera) (din greaca orthos = drept; pteron = aripă;) sunt un ordin de insecte foarte comune care cuprind lăcustele, cosașii, greierii și coropișnițele.
La majoritatea speciilor picioarele din spate sunt lungi, adaptate pentru sărit. Aripile anterioare sunt drepte scorțoase (de acolo si numele de Orthoptera) și se numesc tegmine. Aripile posterioare sunt late, în repaus sunt strânse pe lungul corpului și acoperite de tegmine însă unele specii sunt aptere, adică nu au aripi. Aparatul bucal este ancestral,folosit pentru rupt și mestecat, fapt ce le conferă adesea avantajul unei oferte trofice variate. Femelele anumitor ortoptere cum sunt cosașii prezintă în partea posterioară a corpului un organ asemănător unui ac, numit ovipozitor cu rol în depunerea pontei.
Comunicarea între indivizii aceleiași specii se relizează prin intermediul cântecelor numite stridulații. Stridulația se realizează prin frecarea, în cazul lăcustelor, a ultimei perechi de picioare, iar în cazul greierilor și cosașilor prin frecarea tegminelor. Aceste cântece sunt caracteristice fiecărei specii în parte, adică femelele vor reacționa doar la stridulația masculilor din aceeași specie.
Cele mai multe ortoptere sunt fitofage (greierii, cosașii), unele sunt prădătoare, iar câteva sunt cleptoparazite (greierii Myrmecophilus care trăiesc cu furnicile în mușuroaie de la care fură din hrană).
În general femelele sunt mai mari decât masculii. Atunci când masculul întalnește o femelă acesta începe a stridula un cantec special numit cântec de imperechere. Acesta poate dura de la câteva minute la o ora sau mai mult. După împerechere femela depune în cazul lăcustelor un sac cu ouă numi ootecă, iar in cazul cosasilor ouăle sunt depuse individual.
După un timp din ouă eclozează nimfele, care după mai multe năpârliri devin adulți. Întâlnim, de asemenea, cazuri de parteogeneză, adică femela depune ouă fără a se împerechea, din care vor ecloza copii fidele ale acesteia (Saga pedo).
În ceea ce privește diversitatea lăcustelor și a cosașilor, se cunosc circa 22.000 de specii, care trăiesc pe toate continentele mai puțin Antarctida, în habitate de stepă, păduri, grădini, în case, în peșteri, sub pământ.
Ortopterele au apărut cu mult înaintea dinozaurilor și sunt în plină dezvoltare, de la an la an descriindu-se noi specii. În Romania, se cunosc peste 180 de specii răspândite în toate habitatele terestre de la malul Mării Negre până pe crestele Carpațiilor dintre care vreo 10 sunt endemice, adică se găsesc doar la noi. Dintre speciile întâlnite în România, enumerăm câteva:
Bibliografie:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Ortopterele
- Ionut Stefan Iorgu, Elena Iulia Iorgu – Bush-crickets, Crickets and Grasshoppers from Moldavia (Romania), Editura Pim 2008