În prezent se cunosc circa peste 1.000.000 de specii diferite de insecte dintr-un total de viețuitoare cunoscute. Estimările specialiștilor ridică numărul insectelor la ordinul zecilor de milioane. Într-o așa mare diversitate, există o serie de excepții de la regulă. Dar dacă vorbim despre reguli, putem spune că insectele adesea trec neobservate în principal datorita dimensiunilor lor reduse. Dar oare insectele sunt atât de mici?
Pentru a răspunde corect la întrebare trebuie să ne întoarcem în timp… mult în timp. Mai exact înainte de dinozauri, în urmă cu 300 de milioane de ani, în Carbonifer. Pe atunci trăiau niște proto libelule (ordinul Meganisoptera) sau grifini, care au lăsăt în urmă dovezi -fosile. Acele gigantice insecte zburătoare ajungeau să atingă peste 70 de centimetri în anvergura aripilor. Aceste insecte s-au putut dezvolta atât de mult din cauza lipsei prădătorilor în rândul vertebratelor zburătoare, dar și abundenței oxigenului din atmosferă.
Pe măsură ce timpul a trecut, dimensiunea insectelor a scăzut considerabil, deși în Permian, în urmă cu 250 de milioane de ani, existau meganeuride cu o anvergură de aproape jumătate de metru. Din păcate pentru aceste insecte și nu numai, la finalul Permianului are loc o extincție în masă care șterge de pe fața Pământului aproximativ 90% din toate animalele, iar nivelul oxigenului scade considerabil astfel încât dimenisiunile gigantice nu vor mai fi înregistrate niciodată.
Totuși în prezent ne putem lăuda că putem întâlni insecte imense însă pașnice, nicidecum prădătorii vorace care au existat pe Terra. Mai exact, este vorba despre o fasmidă, sau insectă-băț, Phryganistria chinensis, pe numele ei oficial. Ea măsoară 62 de centimetri, fiind descoperită acum 5 ani, după cum îi spunele numele, în China. Mai mult, juvenila are “doar” 26 de centimetri lungime. Dar să nu considerăm că doar ele mai acaparează atenția publicului. Și insectele mici sunt spectaculoase. Toată lumea știe cât de mic este vârful unui ac de gămălie. Comparativ cu acesta, vă prezentăm viespile zâne (Mymaridae – ordinul Hymenoptera). Dintre acestea, una din cele mai mici ajunge la un maxim de… 0.15 mm!!! Este vorba despre o viespe zână cu un nume amuzant, Kikiki huna descoperită pe insulele Hawaii și în împrejurimi. Din aceeași familie face parte și celebra Tinkerbella nana care este mai impunătoare ajungând la “impresionanta” dimensiune de 0.25 mm.
Dar povestea nu se încheie aici. Aceste mici viespi zâne parazitează ouăle altor insecte (ploșnițe, gândaci acvatici, muște etc). Practic toată dezvoltarea lor are loc în oul gazdă. Mai mult de atât, după ce apar adulții, aceștia se reproduc în interiorul oului, chiar ajungând la 3 generații de adulți în ouăle gazdă. Părăsesc oul gazdă, se împerechează și ciclul se reia. Lumea insectelor rămâne de departe cea mai spectaculoasă, multe mistere așteptând să fie descoperite.
Bibliografie:
- Huber, John T.; Noyes, John S. (2013). „A new genus and species of fairyfly, Tinkerbella nana (Hymenoptera, Mymaridae), with comments on its sister genus Kikiki, and discussion on small size limits in arthropods”. Journal of Hymenoptera Research. 32: 17–44. doi:10.3897/jhr.32.4663.
- Huber, John T.; Beardsley, John W. (2000). „A New Genus of Fairyfly, Kikiki, from the Hawaiian Islands (Hymenoptera: Mymaridae)” (PDF). Proc. Hawaiian Entomol. Soc. 34: 65–70.
- https://en.wikipedia.org/wiki/Meganisoptera
- http://www.eartharchives.org/articles/the-biggest-insect-ever-was-a-huge-dragonfly/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Phryganistria